Moje koláčové (tortové) vychytávky

Včera som nám doma, samozrejme za asistencie Dedinského dieťaťa, pripravila takúto tortičku. Keď som ju ráno Dedinskému tatovi nežne k raňajkám servírovala, až sa preľakol. “Preboha, čo to oslavujeme a na čo som to nechtiac zabudol?

Už ma totiž pozná dosť dobre na to, že akákoľvek zameškaná oslava výročia prvého stretnutia, prvého rande, prvého vyznania lásky, prvého ťuťuťu, prvého dňa s Dedinskou ozrutou, prvého večera v spoločnom domčeku a podobne sa rovná dňu plného zasmušených pohľadov, vzlykania a výčitiek v zmysle: “Nooo, už aspoň vidím, ako veľa to pre Teba znamenalo!

Ja viem, ja viem. To je taaaak malicherné a taaaak smiešne! Ale presne toto, vážení, je pravá (odvrátená) tvár skutočnej Dedinskej matere (semetriky).
Nuž, nebudem vás ani Dedinského tatu už viac napínať. Neoslavovali sme nič. Iba som dostala chuť na sladké.. 😀

Tento post však vznikol z celkom iného dôvodu. Chcela som sa s vami podeliť o pár vychytávok, ktoré som si v nedávnej dobe v kuchyni pri pečení osvojila. Aby tie koláče neboli také nudné.


Moje vychytávky:

  1.  Korpus v skutočnosti tvorí obyčajná bublanina. To je asi ten najjednoduchší a najrýchlejší recept na koláč aký existuje. Len to všetko vymiešate metličkou v jednej miske a prelejete namiesto pekáča do menšej tortovej formy o priemere 16 cm. Inšpirovať sa môžete napríklad mojim starším receptom na bublaninu (len vynecháte to ovocie).
  2. V poslednom čase som si zvykla, že do úplne každého koláča ešte nastrúham aj mrkvu alebo kúsok cukety. Cesto je potom šťavnatejšie a vláčnejšie.
  3. Po vychladnutí som koláč prerezala a natrela prvým otvoreným domácim džemom z chladničky, ktorý som práve našla. A následne vyšľahanou šľahačkou. Zväčša používam rastlinnú, výnimočne však aj ja siahnem po klasickej či laktofree. Na to som poukladala mrazené maliny. Ale pokojne použite akékoľvek ovocie. Ja mám však momentálne prudko malinové obdobie.
  4. Na vrch som “džabla” zvyšok šľahačky, nastrúhala orechy, prihodila nejaké ovocie, zelený list na okrasu (dúfam, že nie je jedovatý), hoblinky 90% čokolády a celé to zakvapkala krémovým čučoriedkovým balzamikom. Och, ale kiežby to bola roztopená čokoláda..
  5. Hotovo! Práce je oproti príprave bežnej bublaniny len o pár minút navyše, výsledný efekt však neporovnateľný. Čo myslíte?

PS: Množstvo mojich receptov na koláčiky, torty, raw torty či iné zdravšie sladkosti nájdete na na blogu Dedinská mať v kuchyni.   

Foto: Dedinská mať
Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

w

Connecting to %s